„În loc să încurajăm producţia prin predictibilitate a cadrului legislativ – şi legea off-shore este esenţială – în toţi aceşti ani, Virgil Popescu (…) a blocat această lege, a blocat investiţiile în energie, în producţie şi suntem în situaţia în care creşterile de preţuri la energie alimentează inflaţia”, a concluzionat Drulă.
Comoara de sub România care ne-ar putea micșora toate facturile, dar a devenit subiect de glumă: ”săptămâna viitoare”
Se discută de ani de zile de legea off-shore. Într-o formă corectă, actualizată, ar putea duce la începerea exploatării gazelor din Marea Neagră și, implicit, la independența energetică a României combinată cu facturi mai mici pentru români. Din păcate, votarea ei se tot amână.
La aproximativ o săptămână după ce au ajuns online informații despre o posibilă sancțiune financiară la adresa României din cauza amânărilor la legea off-shore, șeful USR explică de ce acea bucată legislativă a devenit subiect de glumă. Mulți îi spun ”legea săptămâna viitoare”, de ani de zile. În același timp, gazele rămân neexploatate, iar românii abia se mai descurcă cu facturile.
Comoara din Marea Neagră, miza unei legi amânate la infinit
„În partea de energie avem un dezechilibru între cerere şi ofertă. Trebuie să creştem producţia. Or, cu acest ministru absolut incompetent (…) – domnul Virgil Popescu este ministrul Energiei din 2019 şi nu a fost în stare să dea legea off-shore. (…) Când o să avem un text pe baza căruia să votăm, o să îl analizăm profesionist şi o să avem o poziţie. Problema este că e legea „săptămâna viitoare”. „Săptămâna viitoare” era şi în noiembrie 2021 – ne spunea Virgil Popescu. „Săptămâna viitoare” era şi când eram noi în coaliţie şi am cerut să aducă această lege. „Săptămâna viitoare” era şi în 2020. Problema e că e „săptămâna viitoare” de ani de zile, timp în care acele gaze au rămas în Marea Neagră şi noi avem nevoie de acele gaze. Acum vedem că chiar şi cei care vor să opereze o să deschidă un arbitraj împotriva statului român”, a explicat preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, într-o intervenție la TVR, conform Agerpres.
Dincolo de costurile pentru români a amânării votului la această lege, mai tristă este consecința asupra investitorilor. Aceștia au nevoie de predictibilitate din partea autorităților pentru a băga bani în proiecte autohtone. Din păcate, nu se bucură de așa ceva din partea guvernanților.